Schönbrunn Sarayı





Günün en sıcak saatlerinde Schönbrunn Sarayına geliyoruz. İçeriye girdiğimizde muazzam büyüklükteki saray önümüzde uzanıyor. Sarayın sadece belirli bölümleri gezdiriliyormuş. Rehberimiz yine sarayla ilgili bilgileri verdikten sonra bize bahçeyi gezmek için zaman veriyor.







Tarihin en önemli simalarından Maria Theresa ve Elisabeth (Sisi) farklı zamanlarda Schönbrunn sarayında yaşamışlar. “Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler” diyen Maria Antoinette ise Maria Theresa’nın kızı. 


Sisi, ablası ile evlenmek üzere iken kendisini görüp aşık olan Franz Joseph’in karısı. 16 yaşında evleniyor ama evlilikle ilgili hiçte olumlu düşünceleri olmayan bir imparatoriçe. Saray kurallarını hiçe sayan, özgürlüğüne düşkün bir imparatoriçe. Bitkileri ve hayvanlara düşkünlüğü ile biliniyor. Çok iyi ata biniyor. Zamanın çoğunu bahçede ata binerek geçiriyormuş.




Oğlu Rudolf’un intiharından sonra hayata küsmüş. Yine rehberimizin verdiği bilgiler arasında en son resmi 30 yaşında iken yapılmış. Daha sonraki zamanlarda yaşlandığı görülmesin diye sürekli tüllerle yüzünü gizlemiş.





Sisi, ortaokul yıllarımda iken seyrettiğim bir filmdi. Romy Schneider’in canlandırdığı Sisi, o dönemin en güzel tarihi filmlerindendi.




Romy Schneider’da tıpkı Sisi gibi evlat acısı çekmiş bir kadın. Hatta sinemanın en güzel, en masum yüzlü kadını.



Gül ve sarmaşık kaplı çardaklardan geçerken, yeşil labirentlerin arasında gezerken Romy’nin Sisi’sini hatırlıyorum. Derken işte o muhteşem görsellik gözlerimizin önüne seriliyor. 



Devasa boyutlardaki bir ipek halı gibi rengarenk çiçeklerle bezeli muhteşem bahçe. Hani başrolünü Kirsten Dunst’un oynadığı  “Kraliçenin vedası - Maria Antoinette” filminin de çekildiği o muhteşem bahçe.





Diğerleri yoruldukları için Teo’mla ikimiz Zafer Kapısına kadar çıkıyoruz. Oradan aşağıya bakmak çok daha güzeldi. Ayaklarının altında dünyanın en büyük çiçek bahçesi, arkanda Zafer Kapısı, başının üzerinde pırıl pırıl gökyüzü.

Benim için çocukluk hayallerimin gerçekleştiği; çok, çok güzel bir gündü J)
Teşekkürler... 


The hottest hours of the day we come to the Schönbrunn Palace. When we enter into the enormous palace lies ahead. she was just being visited certain parts of the palace. Our guide also gives us time to visit the garden after giving information about the palace.




       One of the most important figures in the history of Maria Theresa and Elisabeth (Sisi) lived at different times in the Schönbrunn palace. "Let them eat cake if they can not find bread," said Marie Antoinette, the daughter of Maria Theresa.



      Sisi, who sees himself in love with his sister was about to marry the wife of Franz Joseph. 16-year-old married about marriage at all, but in a non-positive thoughts empress. Palace of the Counts of the rules at all, given the freedom of an empress. Plants and animals are known for indulging. He is riding very well appointed. He spends most of his time riding in the garden.





       Son embittered after Rudolf's suicide. However, given the information that we made the last official contacts between the age of 30. no longer occur at a later age where he hid his face with gauze continuously.




Sisi was a while I watch movies in my junior year. Romy Schneider played by fog, at that time the most beautiful historical films from the dash.




Romy Schneider son suffered pain like a woman in Sisi. Even the movie's most beautiful, innocent-faced woman.




Passing of roses and ivy-covered arbor, Romy's Sisian I remember walking through the maze of green. Then he laid before our eyes behold stunning visuals. gorgeous garden adorned with colorful flowers like a silk carpet on a grand scale. Behold, co-starring Kirsten Dunst starring "The Queen's farewell - Marie Antoinette" film also taken it's gorgeous garden.




Others of us are tired because they are going to victory with Teo door. There was a lot nicer to look down. Under his feet the world's largest flower garden, behind the Victory Gate, the gleaming sky above his head.

For me, my childhood dream was realized; so, it was a beautiful day   J)





Neredeydin
Giderken yolundan döndüremedim
Gel gör ki yangını söndüremedim
Hiç ümit kalmamış bitmişti zaten
Öyleyken neyin için bekleyecektim
Ne kadri ne kıymeti yoktu sevginin
Nerdeyse sen diye diye ölecektim
Ay ben yanarken sen sen nerdeydin
Ben solarken gölgelerde sen hiç bilmedin
Ben yanarken sen sen nerdeydin
Ben solarken gölgelerde sen hiç bilmedin
Bilemezdim anlamazdım ne gerçekti ne sahte
O gün benim aşk gibi bir sebebim vardı
Olmazmış boşunaymış yetmezmiş bazen aşk
Sen gittin bağrımda hançerin kaldı.

Söz-Müzik: Soner Arıca
Düzenleme: Sezgin Gezgin 



Where have you been
I could not rotate the way the way
I could not extinguish the fire on the come see
He was no longer any hope already finished
Yet that's what I'd wait for
What did not love what dial securities
He said you would die almost
Where were you when you months I burned
I never knew you fade in the shade
I lit you where were you
I never knew you fade in the shade
What I did not understand what was real, I would not fake
That day, I had a reason as my love
It not for nothing was sometimes not enough love
You went to had the dagger in my bosom.

Voice-Music: Soner Arıca
Arrangement: Sezgin Gezgin