Züleyha Hanımın Altın Günü… Öncesi & Sonrası

 

Züleyha Hanımın Altın Günü… (Öncesi)

         Züleyha hanım bir sokak arkadaki komşusu İsmet hanımlardaki “altın gününden” dönerken bir ay sonraki “altın gününde” –sıra ona gelmiştir artık- yeme-içme olarak neler hazırlamayacağını!! kafasında netleştirmeye çalışır. Mantarlı börek yapmayacaktır mesela çünkü İsmet hanımın böreği mantarlı idi. Tat olarak revani, salata olarak da kereviz salatası yapmamaya karar verir. “Aa! Birde kek yapmamalı, İsmet hanım hem havuçlu hem ıslak kek yapmış.”

         Bir ay sonraki altın gününde hangi yiyecekleri yapmayacağını düşünerek eve kadar gelen Züleyha hanım kapıdan girer girmez gözü halılara takılır: “Bir hafta önce silmeli!”. Üzerini değiştirip akşam yemeği hazırlamak için mutfağa geçerken bu kez de camlar gözüne ilişir, tabi ki onlarda iki gün kala silinecek, yağmur falan yağar lekelenebilir. Lambalar silinecek, mutfak dolapları, banyo dolapları, çocukların odaları, hatta yatak odası bile “süt dök yala” olacak. Maazallah “çocuk uyuya kaldı şuraya yatırıvereyim” bahaneleri ile odalar kolaçan edilebilir. Serviste kullanılacak tabak, çatal kaşık, bardaklarda tek tek yıkanacak çünkü en son geçen yıl ki “altın gününden” sonra bir daha kullanılmadılar.

         Züleyha hanım “altın gününe” iki hafta kala sandıkları açıp dantel oda takımlarını çıkarır. Yıkayıp ütülenip yatak odasında bir kenara güzelce koyar.

         Bir hafta kala salonun halısını akşamdan karbonatla kaplar. Ertesi gün kahvaltıdan hemen sonra elektrikli süpürge ile süpürüp sıcak sabunlu su ile güzelce siler. İkinci sabunlu suyun arkasından içine sirke katılmış su ile durular ki pırıl pırıl parlasın. Ertesi gün koltukları güzelce iki kez sabunlu su ile arkasından sirkeli duru su ile siler,

         Üç gün kala camları sirkeli su ile sildikten sonra bir kez bile “ne yazıyor bunlarda” diye açıp okumadığı gazetelerden birini elinde buruşturarak camları kurulayıp parlatır.

         İki gün kala salondaki devasa “büfede” duran tabakları, çatal-kaşık-bıçak takımlarını, salata servislerini, kâseler, çay bardaklarını, gümüş çay tabağı ve kaşıklarını, servis maşası, spatula ve kaşıklarını, “Borcam” tepsilerini çıkarıp hepsini tek tek elleri ile yıkayıp kurulayıp salondaki on iki kişilik yemek masasının üzerine yerleştirir.

         Büyük gün gelip çatmıştır artık. Sabah gün ağarmadan kalkıp çayın suyu kaynayana kadar şipşak sehpaların tozunu alıp kar gibi beyaz kolalanmış dantel örtüleri serer. Çay demini alana kadar poğaçalar için hamuru mayalayıp mayası gelsin diye bir kenara koyar. Ev halkı kalkınca çabucak kahvaltılarını yaparlar; bilirler ki “altın günü” Züleyha hanımın ayağına dolaşmamak en iyisidir! Evin babası işe, çocuklar okula dağılırlar. El ayak çekilince Züleyha hanım programlanmış bir makine gibi ikramlıkları hazırlamaya başlar: Tatlılar, tuzlular, sarmalar, kremalılar, salatalar…  Peş peşe hamurlar yoğurulup açılır, kurabiyeler pişirilir, dereotu-maydanoz-yeşil soğan ince ince kıyılır, tatlının şerbeti dökülür, salatalar servis tabağına alınıp üzeri süslenir. Züleyha hanım böreği fırına verdiğinde artık saatler “altın gününün” başladığını haber vermektedir. Ve kapı çalar…

        😍  😍  😍  😍  😍  😍

Züleyha Hanımın Altın Günü… (Sonrası)

         Misafirlerin hepsi gittikten sonra Züleyha hanım mutfağa geçer, altın gününden arta kalan yiyecekleri temiz tabaklara alır ve yemek masasının üzerine yerleştirir. O sırada evin kızı da gelmiştir, üzerini değişip hemen mutfağa annesine yardıma koşar. Kızı masayı hazırlayıp, taze çay demler, Züleyha hanımda “bir sonraki altın gününde” çıkartmak üzere tabak, çatal-kaşık, servis tabakları – her şeyi tek tek elinde yıkar, kurulayıp yerlerine yerleştirir. Babaları da geldikten sonra Züleyha hanımın marifetli elleri ile yaptığı (misafirlerden ne kadar artıysa!) nefis yiyecekleri keyifle yerler. Kim ne giymiş, önce hangisi gelmiş, torununu getiren var mıymış, neler konuşulmuş bu akşamın konusudur.

Yorgun argın yatağına yatan Züleyha hanımın başı yastığa değerken aklında ertesi gün halıları silip, dantel örtüleri kaynatacağı vardır… 

Sevgiyle, mutlulukla ve sağlıklı kalın 😍😍😍

 

Yorumlar