Biraz Empati Lütfen...


                             (İnkum / Bartın)

Yine aynaya bakmadan ahkâm kesenler ordusu iş başında…
Doğum sonrası kiloları, deniz kenarında selülit savaşları, orta yaş göbekleri, menopoz sorunsalları
Gören, duyan onları dünyanın en mükemmelleri zannediyor.

Kimler mi? Sosyal medyada, yazılı basında birilerinin fotoğraflarının altına kendilerince “Haber” değeri olan satırlar yazanlar.





                    (İnkum / Bartın)


Kadın dünyanın en mükemmel olayını gerçekleştirmiş: Doğurmuş, anne olmuş. Sadece kadınların gerçekleştirebileceği ve hatta bazı kadınların yaşayamadığı bir mutluluğu yaşamış. Dokuz ay karnında bir canlının büyümesine ev sahipliği yapmış. Doğum sonrası bebeğini besliyor, tüm ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Sadece beslemek, altını değiştirmek yeterli değil. Karnı ağrıyacak, kabız olacak, ishal olacak, kusacak, döküntüleri olacak, aşıları, tuvalet eğitimi, uyku düzeni… Bir bebeği dünyaya getirmek, onun iyi bir insan olarak yetiştirmeye çalışmak belki de dünyanın en zor ama kuşkusuz en kutsal emeği.
Buna rağmen biz izleyicilerin, okurların gözüne sokulan “doğum sonrası kiloları”.

Gerçekten çok ama çok merak ediyorum. Bu haberi yapan, fotoğrafları çekenlerin dış görünüşleri, göbek ölçüleri, bacaklarındaki selülitleri, yüzlerindeki sivilce izleri nasıl? Doğum sonrası kilolu resimleri paylaşırken kendi fotoğraflarını da sansürsüz ve fotoshopsuz yayınlayabilecek kadar cesurlar mı?




 
Kendi adıma Sevgili Fahriye Evcen’in ve diğer hanım sanatçılarımızın –ki erkek sanatçılarımızın da- boy bos ölçüleri, omuz genişlikleri vs. beni hiç ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren şarkı sözlerini yazarken ne hissettikleri, rollerini yaparken neler hissettikleri, kimleri kendilerine örnek aldıkları. Ve sanatlarıyla ilgili daha birçok şey.
Bir kadın anne olduğu için vücut ölçüleri bozulmuşsa bile bu onun en güzel halidir kuşkusuz.
Sevgiyle ve empatiyle..  Lütfen…